Mörtfors förr i tiden

I trakten kring Mörtfors har människor bott sedan forntiden, vilket stenrösen och fornlämningar vittnar om. En mängd fynd från stenåldern, bronsåldern och järnåldern berättar om föregångarna. 

Först i mitten av 1700-talet blev orten ett samhälle när ett kopparbruk anlades vid strömmen. 

Den stora glanstiden för Mörtfors var ändå efter förra sekelskiftet när kamrer Bjurstam (”Mörtforskungen”) började bygga upp ett sommarparadis för gästande storstadsbor.

EN LEVANDE BY

Historia

Att Mörtfors är en by med en rik och mångfacetterad historia som sträcker sig tillbaka till forntiden, kan ses i de många stenrösen och fornlämningar som finns i området. 

Mörtfors moderna historia började ta form i mitten av 1700-talet när ett kopparbruk anlades vid strömmen. Detta bruk lade grunden för byns utveckling och bidrog till att etablera Mörtfors som ett samhälle. Under tidigt 1900-tal upplevde Mörtfors sin stora glanstid när kamrer Bjurstam, även känd som ”Mörtforskungen”, började bygga upp ett sommarparadis för storstadsbor som sökte avkoppling och rekreation.

En central punkt i byn har alltid varit det tidstrogna pensionatet vid forsen, som har erbjudit en idyllisk miljö för både boende och besökare. Genom åren har Mörtfors bevarat sin charm och känsla av gemenskap, vilket gör det till en attraktiv plats att både bo och besöka.

Mörtfors har också en stark föreningskultur, där många föreningar startades redan på 1920-talet. Några av dessa har varit fortsatt att vara aktiva in på 2000-talet.

Idag bor i Mörtfors cirka 90 åretruntboende (under sommaren avsevärt fler).

Mörtfors är inte bara en plats med historisk betydelse, utan också en levande by som fortsätter att växa och utvecklas.

FOTOGRAF

Emil Karlsson

Emil Karlsson, Mörtfors egen fotograf, föddes 1897 i Misterhults socken. Några och tjugo år gammal flyttade han till Mörtfors och byggde med hjälp av sin bror Elof en stuga vid Kappemåla göl, där han sedan levde hela sitt liv.  Han började under 20-talet cykla runt i bygden med sin kamera och fotograferade människor i vardag och fest, arbete och högtid, ända fram till 60-talet.  När han dog 1970, lämnade han flera tusen glasplåtar efter sig, och mer än 3 000 (350 kg!) av dessa, donerades 1980 till länsmuseet i Kalmar av Emils brorsdotter. Under hösten 1981 påbörjades två studiecirklar i Mörtfors. Länsmuseet och Studieförbundet Vuxenskolan höll i trådarna och under tre år dokumenterade deltagarna ca 1200 bilder från trakten.